壹念设计

想一想▪再设计

医疗 / 一生口腔

发布时间:2020-12-19 11:50
项目名称:一生口腔
项目地址:三门峡市湖滨区和平路二街坊嘉亿城市广场
项目设计:YN&NIAN壹念叁仟


项目面积:2100㎡
设计日期:2017.11
主要用材:白色地砖、木纹砖、PU膜



一个专注情绪和在空间中角色需求的齿科空间。
A dental space that focuses on emotions and role needs in space.


壹念叁仟设计—商业空间

项目位于三门峡市,原建筑层高3.5米,两层商业空间。
为了让每个来到一生口腔的人都能感受到温暖、专业,
本案将弧形元素作为基础元素贯穿整个设计当中,
通过设计来传递医疗空间需要表达的信任与希望。
The project is located in Sanmenxia City. The original building is 3.5 meters hig
h and has two storeys of commercial space. In order to make everyone who comes to
the oral cavity feel warm and professional,
this case takes the arc element as the basic element throughout the whole design,
through the design to convey the trust and hope that the
medical space needs to express.

壹念叁仟设计—商业空间

外观—弧形,像一个微笑的弧度,
既突出关爱口腔主题,
又希望用弧形来表达温暖、友好、开放、沟通与笑容。
Appearance - arc, like a smiling arc,
not only highlights the theme of caring for the oral cavity,
but also hopes to use arc to express warmth, friendliness,
openness, communication and smile.

壹念叁仟设计—商业空间

接待台—木质和白色的组合营造了平静舒缓的空间氛围,
精简logo在墙上的尺寸,应用趣味性的表示表达,
不传递过分的商业气息。
The combination of reception desk-wood and white creates a calm
and relaxed space atmosphere, simplifies the size of logo on the wall,
uses interesting expression, and does not convey excessive commercial atmosphere.

壹念叁仟设计—商业空间

一层接待大厅以生活场景化的设计,有效减少使用者焦虑的感受。
传递一生口腔温暖、关怀的气质。
The reception hall on the first floor is designed as a living scene,
which can effectively reduce the users'anxiety.
To convey a warm and caring oral temperament for a lifetime.

壹念叁仟设计—商业空间

二层接待大厅—接待台面的高低层次设计体现了对孩子们的重视。
The high and low level design of the reception hall - reception desk
on the second floor reflects the importance attached to children.

壹念叁仟设计—商业空间

开放式的平面自然地起到了引导访客的作用,
使其能够轻松地对环境形成认知。实际是利用材料透明度的差异,
以最有利的布局策略对公共空间和私人克难攻坚进行了划分。
Open planes naturally play a role in guiding visitors,
enabling them to easily form a perception of the environment. In fact,
the most advantageous layout strategy is to divide public space and private
conquering difficulties by making use of the difference of material transparency.

壹念叁仟设计—商业空间

室内的墙面具有不同的透明度,
从等候区域可以看到接待台后方的诊区;
实验室和器材消毒中心的部分玻璃隔墙盖以半透明的白色薄膜,
为医务人员提供了半私密的工作环境。传递诊所公开透明的理念。
The interior wall masks have different transparency,
from the waiting area you can see the clinic area behind the reception desk; some glass
partitions of laboratories and equipment disinfection centers are covered
with translucent white film, which provides a semi-private working environment
for medical staff. Transfer the concept of open and transparent clinics.

壹念叁仟设计—商业空间

室内选用的材料具有持久耐用、触感柔和以及易于维护的特征。
清洁、纯净与舒适是诊室设计最重要的三个因素。
Indoor materials are durable, soft and easy to maintain. Cleanliness,
purity and comfort are the three most important factors in the design of the clinic.

壹念叁仟设计—商业空间

每个房间的大小和室内布置根据使用目的而有所不同。
定制设备尺寸、加入熟悉的卡通元素,
一定程度上消除孩子的陌生恐惧感。
The size and layout of each room vary according to the purpose of use.
Customize the size of the device and
add familiar cartoon elements to eliminate the strange fear of children to a certain extent.

壹念叁仟设计—商业空间

二层入口的重要位置规划了儿童体验区,
各种互动游乐设施,如攀爬、拉车、摇摆、滑梯等丰富了这个空间,
有效缓解等候就医孩子的焦虑。对孩子的关怀就是i对成人的关怀,
一个能关怀孩子的诊所某种程度上就能传递诊所的关爱与责任感。
The important location of the second floor entrance has planned the children's
experience area. Various interactive recreational facilities, such as climbing,
pulling, rocking and sliding, enrich the space and effectively alleviate the anxiety
of waiting children for medical treatment. Care for children is I care for adults.
A clinic that can care for children can convey the care and responsibility
of clinics to some extent.




空间分析:
1. 原空间占地面积虽加大,但出入口较少,与牙科医院作为公共空间,人流量大不符;原空间使用功能单一,与口腔诊所商业模式相背离。

2. 一层布局以体验、休闲为主,提供最高的服务价值。原建筑层高较高,增加一层阁楼作为员工更衣及收纳型空间,提高空间使用率。
3. 二层配置接待区—等候区—清洗区—治疗区—X光—治疗区—等候区——付款区;这一序列最终以建筑手法体现,回型走廊,整个环境明亮通透。
4. 二层阁楼由两部分楼梯构成,一侧是宽敞的办公室,另一侧是独立的小型办公,公共空间与私密空间分离,充分利用空间优势。


1. Although the original space occupies a larger area, there are fewer entrances and exits,which is not in line with the public space of dental hospital, and the flow of people is large;
the original space has a single function, which is different from the business model of dental clinic.
2. Layer one is mainly about experience and leisure, providing the highest service value.The original building has a higher floor height, adding a floor attic as staffdressing and receiving
space to improve space utilization.
3. The second floor is equipped with reception area-waiting area-cleaningarea-treatment area-X-ray treatment area-waiting area-payment area; this sequence is finallyembodied by
architectural techniques, and the whole environment is bright and transparent.
4. The second floor attic is composed of two stairs,one side is spacious office, the other side is independent small office,public space and private space are separated, making full use
of space advantages.





 

扫一扫在手机上阅读本文章

© YI&NIAN 壹念叁仟    豫ICP备16000746号-12